Цените на среброто се вдигнаха до най-високото си ниво от 2013 г. насам, след като малките инвеститори се насочиха към този пазар. Той идва след успешната им атака срещу хедж фондовете, заложили на късо (с очакване цените да паднат) срещу акциите на американския търговец на компютърни игри GameStop. Това доведе до загуби за някои от големите хедж фондове на Уолстрийт, които пострадаха от координираните действия на малките търговци, които се организираха в социалната платформа Reddit.


Призиви

Цените на среброто се повишиха с 11% до 30 долара за унция в началото на търговията в понеделник в Лондон. Миналата седмица металът поскъпна с 6%, ръст имаше и при акциите на минни компании, които го добиват.


Най-големият в света борсово търгуван фонд, базиран на среброто - iShares Silver Trust, отчете приходи от почти 1 млрд. долара в петък, според данни на BlackRock. Повишението на инвестициите става, след като потребител във форума на Reddit's r / WallStreetBets призова хората да купуват акции и опции, за да притиснат банките.


"Това е дело на глупаци, това е финансова анархия; някой ще пострада", заявява пред Financial Times Рос Норман, ветеран търговец на благородни метали.


Миналата седмица потребителят TheHappyHawaiian заяви, че закупуването на акции в борсово търгувани фондове - ETF, ще "доведе до физическа доставка на сребро" в трезорите на фонда, като по този начин ще предизвика short squeeze - принуждаване на фондовете да закриват къси позиции и покриването им с покупки на акции, на пазара, което ще повиши цената на среброто. Потребителят написа във форума, че би било "невероятно" да накараме големите банки, активни на фючърсния пазар, "да плащат скъпо" за това, което според него са залагания, че цената на среброто ще падне.


Призивът за координирани действия отразява отговорите на други потребители на Reddit's r / WallStreetBets, чиито сделки миналата седмица доведоха до големи загуби в Melvin Capital и други хедж фондове. Увеличението на броя на акциите на iShares Silver Trust в петък с 37.05 милиона е най-голямото еднодневно нарастване, откакто ETF-ът започна да се търгува през април 2006 г., показват данни на BlackRock. ETF притежава физически сребро, съхранявано в трезори, което означава, че фондът трябва да закупи благородния метал, когато получи нови инвестиции.