Забележително нещо се случва, когато инженерите на Google обръщат невронна мрежа: тя създава психоделични портрети въз основа на това, което иска да види в изображение, собствените си предположения, сякаш сънува. Но това не е сънуване разбира се. Какво се случва в невронната мрежа, наистина?

Дори да се чудим какво могат да направят невронните мрежи - например да играем видео игри - и може би дори разбираме някои от основните понятия, повечето от нас вероятно нямат представа какво всъщност се случва. Защото, макар че невронните мрежи в крайна сметка са просто компютри, които се занимават с проста математика на свръхвисока скорост, те често могат да бъдат също толкова непостижими, колкото понякога са нашите собствени мозъци - черни кутии.

За да разсее част от мистиката около тези програми, звезден екип от компютърни учени, включително Джейсън Йосински от Корнел, Джеф Клун от Университета на Уайоминг и Томас Фукс от лабораторията за реактивно задвижване на НАСА, създаде инструмент за визуализация, който ви позволява да се доближите погледнете какво прави всеки отделен неврон на всеки слой от невронна мрежа, докато му изпращате визуална информация в реално време.

„Макар че имаше значителни подобрения в познанията ни за това как да създаваме високоефективни архитектури и алгоритми за обучение“, пишат авторите в доклад, обобщаващ работата си, „нашето разбиране за това как функционират тези големи невронни модели изостава.

Още сънища тук